
Hondenschool - Hond wel of niet naar school
Is het verstandig om met de nieuwe pup of wat oudere hond naar hondenschool te gaan. Op huishondscholen wordt naast de basiscommando's ook aandacht besteed aan praktijkgerichte oefeningen. Hondenscholen zijn er om je huisdier sneller op te voeden en te trainen.
Hond wel of niet naar school? Je hebt net een nieuwe pup aangeschaft of een wat oudere hond uit het asiel gehaald. Je vraagt je af of het verstandig is om met je hond naar een hondenschool te gaan. Je hebt misschien al eerder een hond gehad en weet immers al hoe je een hond moet opvoeden. Of je hebt nu nog geen problemen met je hond. Hoewel hij wel gisteren aan je nieuwe schoenen begonnen is, maarja...
De Dierenbescherming adviseert eigenaren met een hond op cursus te gaan. Hondengedrag is niet vergelijkbaar met mensengedrag. Je kunt, met de beste bedoelingen, je hond verkeerde signalen geven waardoor deze probleemgedrag gaat vertonen.
Het is belangrijk dat je hond bepaalde basis oefeningen / commando's beheerst, zoals zitten en liggen. Netjes lopen aan de riem en natuurlijk het commando 'hier'. In de hondenscholen wordt aan al deze basiscommando's aandacht besteed, maar er is meer dan opvolgen van commando's! Je hebt een hond aangeschaft omdat je plezier met hem wilt beleven, het je maatje moet worden waarmee je leuke actieve dingen kan ondernemen. Belangrijk dus om veel aandacht te besteden aan het contact tussen baas en hond. Want bij een goed contact heeft de hond de basiscommando's zo onder de knie.
Maar hoe wordt je 'maatje met je hond' als hij 's ochtends je boterham van de aanrecht pikt nadat hij zich 's nachts al tegoed had gedaan aan je nieuwe schoenen? Bij het uitlaten gaat je hond ook nog achter fietsers en joggers aan en tot overmaat van ramp veroorzaakt hij een burenruzie omdat hij de hond van de buren echt niet kan uitstaan. Opvoeden is meer dan alleen het aanleren van commando's! Hond wel of niet naar school?
Hondenschool
Binnen de huishondscholen wordt naast de basiscommando's ook aandacht aan praktijkgerichte oefeningen besteed. Er worden diverse oefeningen in scene gezet zodat de eigenaar weet hoe hij of zij moet handelen bij problemen. Zo leren de honden bijvoorbeeld om niet achter joggers en fietsers aan te gaan. Verder leren ze de honden af te blijven van bepaalde voorwerpen en eten wat op de grond ligt. Dat gebeurt allemaal door de hond op tijd af te leiden en te belonen voor het goede gedrag. Een hond die naar z'n baas kijkt en die hem hiervoor natuurlijk uitbundig beloont, kan immers niet meer achter een fietser aan of iets van de grond eten. Voorkomen van ongewenst gedrag werkt beter dan corrigeren wanneer de hond al in de fout is gegaan.

Roedeldier
Maatjes zijn en worden met de hond heeft ook te maken met rangorde. Een hond is en blijft een roedeldier dat gebaat is bij duidelijkheid over zijn plaats in het rodel en consequent gedrag! Een hond denkt niet democratisch. Maar een goede roedelleider word je niet door het brullen van commando's en het corrigeren als hij de fout in gaat. Een goede leider wordt men door zich als 'baas' verantwoordelijk te voelen voor zijn hond. Hierbij hoort het stellen van duidelijke regels in huis, waardoor de hond weet waar hij aan toe is. Maar de 'baas' zorgt er ook voor dat de hond zijn energie kwijt kan, waardoor hij lekker in z'n vel zit en in huis rustig is. Door goede voeding en vachtverzorging zit een hond letterlijk goed in zijn vel. Een baas zorgt ervoor dat zijn hond in ieder geval lekker hond kan zijn!
Samen leren door te oefenen met je beste kameraad, de hond. Hondenscholen zijn er om je viervoeter sneller op te voeden en te trainen. Niet alleen de basisoefeningen, maar ook essentiƫle punten worden daar al spelenderwijs aan de hond getraind.