
Blaffen en non verbale lichaamstaal bij honden
De meeste problemen bij honden ontstaan door miscommunicatie tussen mens en hond. De meeste mensen zijn slecht in het lezen van hondentaal.
Honden kunnen hun bedoelingen niet duidelijk maken met woorden, zoals wij die gebruiken. Mensen communiceren verbaal met stemgeluid en gebruiken daarbij non verbale communicatie. Tijdens een gesprek gebruiken wij onbewust fysieke veranderingen van ons lichaam als ondersteuning. Dit doen wij met lichaamshoudingen, bewegingen en gezichtsuitdrukkingen.
Kleine veranderingen in mimiek en lichaamshouding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. De spraak is voor ons belangrijk, hiermee maken wij ons snel het best verstaanbaar. Als iemand een andere taal spreekt, dan zijn we beperkt en gebruiken we gebarentaal om iets te verduidelijken.
Honden hebben geen spreektaal en moeten het doen met blaffen de non verbale uitingen. Honden zijn erg goed in het vertalen van lichaamstaal, nog beter dan ze naar je stem kunnen luisteren. De hond ziet direct aan je houdingen of je boos bent. Hij ziet je gezichtsuitdrukkingen en hoort het aan je ademhaling en misschien ruikt hij het zelfs.
De non verbale taal leert een hond snel, doordat ze de hele dag op ons letten. Een hond begrijpt misschien wel de lichaamstaal beter dan ons.

Hondentaal is lichaamstaal
Honden hebben hun eigen taal om zich verstaanbaar te maken. Als honden blaffen, communiceren ze met elkaar en met hun baasje. De hond blaft als er gevaar dreigt of gromt als waarschuwing. Hoewel honden gebruik maken van geluiden en signalen is veel van de informatie die zij sturen via hun lichaamstaal.
De non verbale en visuele communicatie is van groot belang. Hiermee kunnen ze uitstekend duidelijk maken wat ze willen. De hond toont in welke stemming hij verkeert.
Verschillende houdingen interpreteren
De lichaamstaal van honden kan je beter leren te begrijpen. Het is handig om de taal van de hond te leren om misverstanden te voorkomen. Door de verschillende houdingen te kunnen interpreteren, weet je ook hoe hij zich voelt, of wat hij duidelijk wil maken.
De lichaamstaal is niet bij ieder ras hetzelfde. Bij de communicatie gebruikt hij staart, oren, snuit, ogen, vacht en houding van zijn lichaam. De verschillende houdingen hebben allemaal een betekenis. Hoe beter je je hond kan begrijpen, hoe beter jullie band wordt.
Hondentaal leren begrijpen
Je zult je verbazen hoeveel de hond zich met allerlei uitdrukkingen kan uiten. Om dit allemaal te leren zijn er hondencursussen die specifiek gericht zijn op de hondentaal. Er zijn ook veel hondenboeken die helpen om de hondenlichaamstaal te herkennen en leren te vertalen naar voor ons beter begrijpende mensentaal.
Aan de stand van de hondenkop en algehele lichaam is vaak al veel af te lezen. De meeste zullen enkele al zelf ontdekt hebben bij hun hond.
Basis lichaamstaal bij honden
Hieronder staan enkele houdingen van de hond afgebeeld. De afbeeldingen zien er niet alleen grappig uit, deze tonen allemaal echt bestaande basis houdingen aan.

- Stel dat je hond ooit een hartstilstand heeft en buiten bewustzijn is, met de basiskennis van EHBO kun je wellicht zijn leven redden.
- Je kunt hond veel sneller trainen door ontzettend blij te reageren als die iets goed doet, dan hem te straft wanneer hij iets fout doet.
- Gebruik nooit een te kleine bal bij het spelen met de hond, ook geen tennisbal. Het is gevaarlijk, hij kan de bal perongeluk inslikken.